Buitenland

Trump laat EU-gastheren kwartier wachten

25-05-2017 10:48

BRUSSEL (ANP) – President Donald Trump is donderdag in Brussel ontvangen door EU-'president’ Donald Tusk. Dat gebeurde in de 'Tusk Tower’, het met een knipoog naar de Trump Tower in New York eventjes in Brussel zo omgedoopte gebouw waar de Europese toppen plaatsvinden.

Trump kwam ruim een kwartier te laat aan bij zijn eerste afspraak met de hoogste Brusselse vertegenwoordigers, maar de geplande afspraak tot 11 uur liep uiteindelijk ook uit met ruim een half uur. Nadat de twee Donalds elkaar de hand hadden geschud, verdwenen ze uit beeld.

Twintig minuten later keerden ze terug met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor een fotomoment bij de Amerikaanse en de EU-vlag, die de 28 lidstaten vertegenwoordigt. Trump maakte een grapje over het grote aantal landen en leiders in Europa.

Ter kennismaking

De bijeenkomst, waar vervolgens ook de voorzitter van het Europese Parlement Antonio Tajani en buitenlandchef Federica Mogherini bij aanhaakten, kende geen officiële agenda. De ontmoeting was volgens EU-bronnen vooral bedoeld 'ter kennismaking’. Tusk twitterde woensdag wel dat hij Trump ,,ervan wil overtuigen dat euro-atlantisme betekent dat de vrije wereld samenwerkt om een post-westelijke wereldorde te voorkomen”.

Er waren na afloop geen officiële verklaringen. Maar volgens diplomaten kwamen het klimaatakkoord van Parijs, de vrije handel en de samenwerking op defensie- en veiligheidsgebied aan de orde.

Naar Trumps bezoek was met spanning uitgekeken. Er bestond de nodige twijfel over zijn intenties met de relatie tussen de EU en de VS. Met name zijn opmerking dat na het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU meerdere landen zouden volgen, viel in Brussel verkeerd.