Buitenland

Tusk: niet op één lijn met Trump over Rusland

25-05-2017 12:35

BRUSSEL (ANP) – ,,Ik ben er niet 100 procent zeker van dat president Trump en ik een gemeenschappelijk standpunt of dezelfde opinie delen over Rusland. Daarentegen lijken we op dezelfde lijn te zitten als het gaat over het conflict in Oekraïne.” Dat zei EU-president Donald Tusk donderdag in Brussel in een onverwachte, korte verklaring na afloop van zijn ontmoeting met de nieuwe Amerikaanse president.

,,Mijn belangrijkste boodschap aan Trump is dat samenwerking en vriendschap gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden en principes." Volgens Tusk, die de EU-leiders vertegenwoordigt in Brussel, zijn er ,,veel zaken waar we het over eens zijn, met name de strijd tegen terrorisme. Ik hoef niet uit te leggen waarom.“ Maar over het klimaat en de handel lijkt dat minder het geval.

Donald Trump werd donderdag ontvangen in de 'Tusk Tower’, het met een knipoog naar de Trump Tower in New York eventjes in Brussel zo omgedoopte gebouw waar de Europese toppen plaatsvinden. Trump kwam ruim een kwartier te laat aan bij zijn eerste afspraak met de hoogste Brusselse vertegenwoordigers, maar de geplande afspraak tot 11 uur liep uiteindelijk ook uit met ruim een half uur.

Intenties

Nadat de twee Donalds elkaar de hand hadden geschud, verdwenen ze uit beeld. Twintig minuten later keerden ze terug met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie voor een fotomoment bij de Amerikaanse en de EU-vlag, die de 28 lidstaten vertegenwoordigt. Trump maakte een grapje over het grote aantal landen en leiders in Europa.

De bijeenkomst, waar vervolgens ook de voorzitter van het Europese Parlement Antonio Tajani en buitenlandchef Federica Mogherini bij aanhaakten, kende geen officiële agenda. Tusk zei dat buitenlandbeleid, veiligheid, handel en klimaat ter sprake waren gekomen. De ontmoeting was vooral bedoeld 'ter kennismaking’.

Naar Trumps bezoek was met spanning uitgekeken. Er bestond de nodige twijfel over zijn intenties met de relatie tussen de EU en de VS. Vooral zijn opmerking na het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, dat meerdere landen zouden volgen, viel in Brussel verkeerd.