Binnenland

Van der Laan tevreden over gedrag supporters

25-05-2017 16:09

AMSTERDAM (ANP) – Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is tevreden over het gedrag van de meer dan 100.000 Ajax-supporters die woensdagavond in de hoofdstad waren. Ze bekeken daar via grote schermen de finalewedstrijd van de Europa League van Ajax tegen Manchester United.

In een reactie zei Van der Laan donderdag: ,,De supporters wil ik bedanken omdat ze goed hebben gezorgd voor hun club en de stad. Gisteravond was de bekroning voor het vertrouwen dat ze hebben teruggewonnen.'' Over het resultaat van de wedstrijd zelf was de burgemeester minder blij: ,,We hebben helaas, maar terecht verloren. Ik wil Ajax en de supporters bedanken. Ajax voor een fijn seizoen, waarin ze vaak prachtig voetbalden. Zoals iemand schreef: ze hebben ons weer een glimp van Johan Cruijff gegeven.''

Supporters zorgden na afloop wel voor overlast op het Centraal Station van Amsterdam. ,,Het was extreem druk. Bovendien liepen mensen over het spoor en werd er hier en daar aan de noodrem getrokken. Dat helpt natuurlijk niet'', aldus een NS-woordvoerder. Woensdagavond waren er ruim 120.000 mensen in de hoofdstad om de wedstrijd te volgen.

Koningsdag

NS heeft zijn best gedaan om alle voetbalfans met de trein terug te vervoeren. ,,We hebben extra en langere treinen ingezet en treinen die volgens de dienstregeling klaar waren, hebben we toch nog ingezet.'' Met de nachttrein en dankzij extra treinen was volgens hem uiteindelijk iedereen rond 02.30 uur vertrokken. De woordvoerder vergeleek de drukte in de hoofdstad met die op Koningsdag. ,,Alleen wilde woensdagavond na het eindsignaal iedereen tegelijk naar huis.''

De Nederlandse Spoorwegen waarschuwden supporters dinsdag al om woensdagavond na de wedstrijd vanwege de verwachte drukte op tijd de trein te nemen en niet in te zetten op de laatste trein.