Binnenland

Schippers begint nieuwe ronde gesprekken

26-05-2017 10:09

DEN HAAG (ANP) – Informateur Edith Schippers is vrijdag een nieuwe ronde gesprekken begonnen met politiek leiders. Henk Krol van 50PLUS kwam als eerste binnen. Na hem volgen onder anderen Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks), Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (D66) en Alexander Pechtold (D66).

De vorming van een nieuw kabinet zit muurvast. Volgens Schippers stuiten alle mogelijke meerderheidscoalities op bezwaren van minimaal één partij. Ze waarschuwde de partijleiders donderdag dat als zij zich niet bereid tonen tot compromissen, een minderheidskabinet de enige optie is die overblijft.

Krol komt met een plan om de formatie uit het slop te trekken. Hij wil dat iedere fractieleider zijn eigen regeerakkoord schrijft, liet Krol weten bij binnenkomst. Wie de meeste steun krijgt, mag een kabinet gaan vormen.

Vorige week liepen de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vast. Deze week mislukte een poging om ChristenUnie aan de onderhandelingstafel te krijgen in plaats van GroenLinks. D66 en ChristenUnie kwamen er in een verkennend gesprek samen niet uit.