Buitenland

Tusk: niet tornen aan sancties Rusland

26-05-2017 13:44

TAORMINA (ANP/RTR) – EU-president Donald Tusk heeft de leiders van de G7-landen opgeroepen vast te houden aan de sancties tegen Rusland. ,,Sinds de laatste G7-top in Japan hebben we niets gezien wat een verandering in ons sanctiebeleid richting Rusland zou rechtvaardigen'', zei de voorzitter van de Europese Raad.

Tusk zei in de aanloop naar de top op Sicilië dat alleen ,,de volledige uitvoering van de Minsk-akkoorden het conflict kan oplossen''. Die afspraken hadden tot doel de rust terug te brengen in het oosten van Oekraïne, waar duizenden doden zijn gevallen bij gevechten tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen.

De sancties tegen Rusland werden ingesteld nadat Moskou het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. De strafmaatregelen zouden donderdag ter sprake zijn gekomen bij de NAVO-top in Brussel. Economisch adviseur Gary Cohn van de Amerikaanse president Donald Trump stelde daarop dat de VS ,,op dit moment geen positie hebben'' met betrekking op het verlengen van de sancties.