Buitenland

Ontslag na conflict Finse omroep met premier

29-05-2017 17:47

HELSINKI (ANP) – De hoofdredacteur van de Finse publieke omroep Yleisradio (YLE) heeft ontslag genomen na een ruzie over het aanpassen van een kritische rapportage over politici, onder wie premier Juha Sipilä. De omroep maakte het vertrek van Atte Jääskeläinen maandag bekend.

De actie kwam aan het licht nadat twee journalisten YLE in december hadden verlaten. De reden was dat Jääskeläinen hun verhaal over de toekenning van een staatscontract aan een bedrijf van familie van Sipilä had aangepast, nadat hij klachten had gekregen van de premier.

Sipilä werd in februari door het Finse parlement gevrijwaard van enig belangenconflict, maar het incident veroorzaakte flinke reuring en kostte Finland zijn hoogste positie op het gebied van persvrijheid door mediarechtengroepering Reporters Without Borders.

In maart gaf de Finse mediatoezichthouder Jääskeläinen en de door de staat gefinancierde YLE een berisping. YLE verzorgt nieuws online, op de radio en op televisie. YLE zei dat het bestuur en Jääskeläinen samen hebben besloten tot diens ontslag.