Binnenland

‘Ik wilde haar niet verkrachten’

09-06-2017 14:07

ALKMAAR (ANP) – ,,Ik wilde haar niet verkrachten. Ik dacht dat zij het ook wilde. Ik was dronken." Dat zei de 28-jarige Mohammed M. vrijdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. Daar moet hij zich verantwoorden voor de poging tot verkrachting en beroving van een 28-jarige vrouw in Hoorn in oktober afgelopen jaar.

M. werd eind februari opgepakt, nadat zijn slachtoffer hem zelf had opgespoord. Dat lukte haar doordat hij haar ook had beroofd van haar iPhone en zij die met behulp van de speciale Find my iPhone-app wist te traceren. Met de informatie over zijn verblijfplaats stapte zij diverse malen naar de politie, maar het duurde nog maanden voordat het tot een aanhouding kwam.

De zaak leidde deze week tot veel ophef en verontwaardiging. De politie kreeg van verschillende kanten veel kritiek door de manier waarop met de zaak werd omgegaan.

Somalische asielzoeker

M., een Somalische asielzoeker die zes jaar in Nederland is, ontmoette de Hoornse na een avondje stappen en bood aan haar op haar eigen fiets naar huis te brengen. Toen ze in de gaten kreeg dat hij verkeerd reed, sprong ze van de fiets af en belde ze een taxi om haar op te halen. M. zou haar toen vanuit het niets een klap hebben gegeven, de bosjes hebben in gesleurd en hebben geprobeerd te verkrachten.

De man zei dat hij met de vrouw naar bed wilde, maar haar liet gaan toen duidelijk werd dat zij niet wilde. ,,Ik weet er weinig meer van. Ik was dronken en ik wil mijn excuses maken. Ik hoop dat zij mij wil vergeven."

Telefoon

Haar telefoon zou hij hebben gevonden en gehouden. Toen de vrouw in december merkte dat hij daarmee haar socialmedia-accounts gebruikte, legde ze onder een valse naam contact en ontfutselde ze hem zijn naam, adres en foto's. Die gaf ze aan de politie, nadat ze de plek waar haar telefoon was al eerder had gemeld. Agenten zochten de man thuis op, maar opgepakt werd hij pas veel later.

De officier van justitie spreekt later vrijdagmiddag de strafeis tegen de Somaliƫr uit.