Weten & Tech

‘Amazon wil websupermarkt India kopen’

13-06-2017 19:19

SEATTLE/BENGALURU – Amazon is nog lang niet klaar met groeien. De grootste webwinkel ter wereld heeft nu zijn oog laten vallen op een online supermarkt in India. BigBasket moet Amazon helpen om voet aan de grond te krijgen in het land.

Persbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van bronnen rond de gesprekken dat de onderhandelingen nog heel pril zijn. BigBasket is actief in ongeveer 25 Indiase steden, waaronder Chennai (het vroegere Madras), Mumbai (het vroegere Bombay), Kolkata (het vroegere Calcutta) en Bengaluru (het vroegere Bangalore).

India heeft 1,3 miljard inwoners, dus veel potentiƫle klanten voor Amazon. Topman Jeff Bezos wil in de komende jaren miljarden uitgeven om India te veroveren. Als reactie hebben de twee belangrijkste Indiase webwinkels, Flipkart en Snapdeal, al besloten te fuseren.

Amazon Go

Amazon heeft in de Verenigde Staten en Europa al een dienst die boodschappen bezorgt, AmazonFresh. In thuisstad Seattle heeft Amazon bovendien als proef een fysieke supermarkt, Amazon Go. Die heeft geen kassa's en geen medewerkers. De winkel heeft sensoren en klanten gebruiken een app. Als iemand een product uit een schap haalt en in een tas stopt, verschijnt dat in een winkelwagentje in de app. Bij het verlaten van de winkel wordt de rekening afgeschreven van het account van de klant.