TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

België hield WannaCry in geheim tegen

Tags: ,

BRUSSEL – België heeft de ransomware WannaCry buiten de deur gehouden dankzij een grote geheime operatie. De zakenkrant De Tijd meldt dat donderdag op basis van het Centrum voor Cyberveiligheid België.

Cyberbeveiliger Rapid7 had vorig jaar een onderzoek gedaan naar openstaande internetpoorten, dus kwetsbare systemen. Daaruit bleek dat België het slechtst beveiligd was van de wereld. Het Belgische cybercentrum waarschuwde de bedrijven die gevaar liepen. In korte tijd en in het diepste geheim werden een kwart miljoen poorten gesloten. Daardoor werd België juist een van de best beschermde landen. België is niet langer kwetsbaar voor misbruik van het zogeheten SMB-protocol, dat WannaCry gebruikte om zichzelf te verspreiden.

Op de gevarenranglijst is Nederland een middenmoter. Nederland staat 84e. Dat betekent dat ruim tachtig landen meer gevaar lopen en bijna honderd landen juist beter beveiligd zijn. Zimbabwe en Hongkong zijn het meest blootgesteld.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.