TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Computerstoring kost BA tientallen miljoenen

Tags: ,

LONDEN – De enorme computerstoring in het weekeinde na Hemelvaart gaat British Airways volgens een eerste schatting zo'n 80 miljoen pond (91 miljoen euro) kosten. Willie Walsh, de hoogste baas van moederbedrijf IAG, heeft dat donderdag gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Een stroomstoring legde op zaterdag 27 mei het computernetwerk van BA volledig plat. Honderden vluchten moesten worden geannuleerd of liepen zware vertraging op. Vele duizenden passagiers waren daarvan de dupe. Walsh bood hen donderdag zijn verontschuldigingen aan. ,,Ik weet dat het een vreselijke ervaring was voor veel van onze klanten en dat spijt ons echt'', zei hij.

De topman zei dat alles in het werk wordt gesteld om de getroffen passagiers zo snel mogelijk compensatie te bieden. Volgens Europese regelgeving hebben zij recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot 600 euro als zij door de storing meer dan drie uur te laat op hun bestemming zijn aangekomen. Voor kortere vluchten gelden lagere bedragen.

De storing ontstond doordat een IT-medewerker in een datacentrum van Britsh Airways per ongeluk de stroom uitschakelde. Toen de elektriciteit weer werd aangesloten, kregen de apparaten een lading te verduren die ze niet aankonden. De servers en verbindingen raakten beschadigd en moesten worden vervangen.

De Britse luchtvaartmaatschappij kreeg donderdag te maken met een nieuwe storing, ditmaal in het bagagesysteem op Heathrow. Duizenden passagiers moesten daardoor zonder koffer op reis. Ook branchegenoten als American Airlines, Virgin Atlantic en Emirates kampten met dat ongemak.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.