Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Weten & Tech

Prijs voor computergestuurde malariatest

Tags: ,

VENETIË - Een Nederlandse uitvinder is in de prijzen gevallen met een computergestuurde bloedtest, die snel en betrouwbaar malaria opspoort. Hematoloog Jan van den Boogaart kreeg donderdag in Venetië de Uitvindersprijs 2017 van het Europees Octrooibureau in de categorie industrie.

"Ik ben ongelofelijk trots en vereerd", zegt Van den Bogaart, die voor Siemens werkt en de prijs moet delen met een Oostenrijkse collega met wie hij de test ontwikkelde.

Het vaststellen van malariabesmettingen is erg tijdrovend, maar dat kan met de nieuwe methode veel sneller. Met een door het duo ontwikkeld algoritme kan de diagnose bovendien goedkoper en zeer nauwkeurig worden gesteld. De uitvinding werd al in 2011 gepatenteerd en biedt hoop voor met name Afrikaanse kinderen.

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.