Weten & Tech

Baas zelfrijdende auto’s Tesla weg

21-06-2017 17:10

PALO ALTO – De baas van het Tesla-project voor zelfrijdende auto's is al na minder dan een half jaar vertrokken. Chris Lattner en de autobouwer zijn erachter gekomen dat ze niet zo goed bij elkaar passen, zeggen ze allebei in een verklaring.

Lattner was half januari hoofd van de Autopilot Software geworden. Hij kwam over van Apple.

De nieuwe baas van Autopilot is Jim Keller. Hij was vorig jaar overgekomen van chipmaker AMD. Keller gaat nauw samenwerken met nieuwkomer Andrej Karpathy, die verantwoordelijk wordt voor kunstmatige intelligentie binnen Tesla. Ze vallen rechtstreeks onder topman Elon Musk.

Tesla wil net als veel anderen zelfrijdende auto's op de markt brengen, maar heeft moeite om dat van de grond te krijgen. Vorig jaar kwam de bestuurder van een zelfrijdende Tesla om het leven bij een ongeluk, toen de wagen een overstekende vrachtwagen niet zag en daardoor niet remde. Daarop volgde een vechtscheiding met de Nederlands-Israƫlische sensorenbouwer Mobileye.

Tesla zegt dat al zijn nieuwe auto's de hardware aan boord hebben om zelfstandig te rijden. Als de technologie door de tests komt, kan deze worden aangezet. Om goedkeuring te krijgen wil Musk eind dit jaar een Tesla helemaal zelf van Los Angeles naar New York laten rijden, een rit van ongeveer 4500 kilometer.