Buitenland

Europese legers gaan structureel samenwerken

22-06-2017 18:22

BRUSSEL (ANP) – De strijdkrachten van de EU-landen krijgen de mogelijkheid structureel samen te gaan werken. Op veel vlakken werken groepjes lidstaten al samen, maar de 28 EU-leiders gaven donderdag op hun top unaniem groen licht om dat op een meer systematische manier te gaan doen.

Binnen drie maanden moet er zicht zijn op concrete projecten om de versterkte samenwerking (PESCO) van de grond te krijgen, zei EU-president Tusk. Europese Commissievoorzitter Juncker sprak van een ,,slapende prinses die nu dus wakker is geworden’’.

Ook het Europese Defensiefonds kreeg de volle steun. Dat moet landen helpen om samen wapens te ontwikkelen en te kopen. De Europese Commissie gaat er tot 2020 590 miljoen euro in steken en daarna minstens 1,5 miljard per jaar.

Ten slotte besloten de leiders de inzet van de bestaande multinationale legereenheden – de zogenoemde battlegroups – te vereenvoudigen. Die bestaan al jaren, maar zijn nog nooit gebruikt. Dat kwam onder meer vanwege de kostenverdeling, maar nu is besloten die in EU-verband te gaan dragen.