Weten & Tech

Softwarekwaliteit nog niet gegarandeerd

22-06-2017 09:46

HEERLEN – De kwaliteit van software kan nog altijd niet volledig worden gegarandeerd. Als dat zo blijft, leidt dat tot hogere kosten voor bedrijven dan de ontwikkeling van de software zelf of de besparing die het gebruik van de software zou moeten opleveren. Dat zegt hoogleraar Software Engineering van de Open Universiteit Tanja Vos. In haar inaugurele rede waarschuwt ze voor een softwarekwaliteitscrisis.

"Er moet een cultuur ontstaan van kwaliteitsdenken. Aan de ene kant kunnen we de kans op fouten reduceren door beter te werken, dit begint in het onderwijs. Anderzijds moeten we automatiseren wat er te automatiseren valt, zodat mensen tijdens het testen efficiƫnt kunnen doen waar ze, tot nu toe, beter in zijn dan machines: nadenken", aldus Vos.

Vos gaat tijdens haar oratie in op haar onderzoek naar het testen van software: wat we doen, waarom we dat doen en wat de uitdagingen zijn. Zij vertelt bovendien over de plannen voor de ontwikkeling van TESTAR als een testsysteem dat in staat is zichzelf automatisch te leren wat de beste teststrategie is. Ook gaat zij in op hoe zij als docent en programmaleider van de bachelor informatica de toekomstige informatici wil onderwijzen in het softwarekwaliteitsdenken.