Buitenland

CDU houdt uitvaartdienst Helmut Kohl

27-06-2017 11:53

BERLIJN (ANP) – Op initiatief van de fractievoorzitter van de christendemocratische CDU in het Duitse parlement, Volker Kauder, is dinsdag in Berlijn een uitvaartdienst gehouden voor ex-bondskanselier Helmut Kohl (1930-2017). In de rooms-katholieke Sint-Hedwigskathedraal waren talrijke parlementsleden, president Frank-Walter Steinmeier en de meeste ministers uit het kabinet van Angela Merkel, die zelf ook maar de mis was gekomen.

In Duitsland heerst verbazing over het feit dat de weduwe van Kohl, Maike Kohl-Richter, er op staat dat Kohl enkel als Europeaan in een internationale plechtigheid 1 juli in Straatsburg wordt herdacht. Kauder heeft beklemtoond dat de mis dinsdagmorgen is gehouden na overleg met de weduwe.

Een van de sprekers, de priester Karl Jüsten, verwees in zijn preek naar de jarenlange spanningen tussen Kohl-Richter en de zonen van Kohl uit een eerder huwelijk, Walter en Peter. Hij wenste daarom de nabestaanden ,,onderling verzoening en vrede toe''.

Kohl, die van 1982 tot 1998 de Bondsrepubliek regeerde, overleed 16 juni in zijn woon- en geboorteplaats Ludwigshafen. Hij wordt niet in het familiegraf in die stad, maar in Speyer begraven.