Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Weten & Tech

‘Grote cyberaanval kost tientallen miljarden’

Tags: ,

LONDEN (ANP) - Als de wereld ooit wordt getroffen door een echt grote cyberaanval, kan die weleens 53 miljard dollar schade veroorzaken, omgerekend 46 miljard euro. En dat zou zelfs kunnen oplopen tot 121 miljard dollar (113 miljard euro). Het gaat om een aanval op het systeem achter de cloud, waardoor alle gebruikers tegelijk volledig zouden worden platgelegd.

Verzekeraar Lloyd's of London en onderzoeker Cyence hebben de potentiële schade berekend.

Zo'n wereldwijde aanval zou veel groter zijn dan de recente ransomware-aanvallen, zoals WannaCry en Petya. Die troffen afzonderlijke bedrijven en richtten daar soms behoorlijke schade aan, maar die was te herstellen en de economie bleef draaien. De schade van WannaCry wordt geschat op 8 miljard dollar, die van Petya op 850 miljoen dollar.

Uit eerder onderzoek bleek dat alle cyberaanvallen bij elkaar vorig jaar ongeveer 450 miljard dollar schade hebben veroorzaakt.

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.