Weten & Tech

Blinden hopen op zelfrijdende auto’s

19-07-2017 12:00

WASHINGTON – Wat doe je als je graag wilt autorijden, maar de weg voor je helemaal niet kan zien? Een auto is dan geen optie, op dit moment. Maar daar kan verandering in komen. Want als de auto zelfstandig rijdt, zouden ook blinden achter het stuur kunnen zitten.

De Amerikaanse organisatie voor blinden en slechtzienden voert daar campagne voor. De bond wil dat de politiek zorgt voor regels waarmee ook blinden zelfrijdende auto's mogen besturen. Staten als Florida, Michigan en New York hebben bijvoorbeeld al bepaald dat alleen mensen met een geldig rijbewijs een zelfrijdende auto mogen besturen. Daar hoort een oogtest bij. De blinden voelen zich daardoor buitengesloten.

De blindenbond wil ook dat de overheid de komst van autonome systemen stimuleert. Ontwerpers en bouwers op hun beurt zouden rekening moeten houden met de visueel gehandicapten, een groep waar ze tot nu toe niet aan hoefden te denken.

Toegankelijk

''Als de systemen goed ontworpen zijn, als de voertuigen toegankelijk zijn, zorgt het voor een betere mogelijkheid om te reizen die nu niet bestaat'', zegt Anil Lewis van de National Federation of the Blind tegen persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse blindenbond werkt in de campagne samen met organisaties voor doven en ouderen, met autobouwers als Ford, Volvo en met taxi-apps Uber en Lyft en Google-dochter Waymo, die aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto's werken.