Weten & Tech

Fairphone stopt ondersteuning eerste toestel

20-07-2017 16:27

AMSTERDAM – Fairphone is gestopt met de ondersteuning van het eerste toestel dat het Nederlandse bedrijf eind 2013 op de markt bracht. Het bedrijf verkoopt niet langer reserveonderdelen voor de Fairphone 1 en is gestopt met software-updates voor het besturingssysteem Android.

''Persoonlijk en professioneel was het een bitterzoete beslissing'', schrijft oprichter Bas van Abel woensdag in een blog. ''De Fairphone 1 was ons kindje, het allereerste product dat we wereldwijd hebben vermarkt. We wilden het zo lang mogelijk laten slagen, voor onszelf en ook voor de pioniers die deze telefoon hebben gekocht en ons financieel steunden bij de start van ons bedrijf."

"Maar na bijna 3,5 jaar is het punt bereikt dat het niet meer mogelijk is onze eerste telefoon te blijven ondersteunen. In de loop der tijd zijn de mogelijkheden om de Fairphone 1 te blijven ondersteunen gestaag afgenomen. We kunnen het geld beter besteden voor de toekomst van onze onderneming." De reserveonderdelen werden al niet meer gemaakt, zoals batterijen. Het bedrijf kon het zich financieel niet langer veroorloven om oude batterijen te blijven bestellen.

De Fairphone 1 kwam in 2013 op de markt. Het Nederlandse bedrijf Fairphone probeert zo veel mogelijk eerlijke producten te verwerken in de smartphones die het maakt.