Buitenland

Artsen nemen monsters lichaam Dalí

21-07-2017 10:20

FIGUERAS (ANP/DPA) – Gerechtelijke artsen hebben in een vaderschapszaak monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989).

Het DNA-profiel van Dalí wordt vastgesteld omdat de 61-jarige María Pilar Abel wil aantonen dat zij een dochter is van de legendarische surrealistische kunstenaar.De gebalsemde stoffelijke resten werden donderdag in Figueras opgegraven voor DNA-onderzoek.

De stichting Gala Salvador Dalí is niet blij met de opgraving maar troost zich met de gedachte dat de kunstenaar dadelijk weer in vrede kan rusten. ,,Dit was een zeer ongemakkelijke situatie voor de stichting en het heeft ons allen zeer treurig gemaakt. En niet alleen ons maar vele mensen die van Salvador Dalí hielden'', zei secretaris Lluís Peñuelas vrijdag.

Marmeren plaat

Dalí werd begraven in zijn eigen museum in Figueras. Om bij het lichaam te komen moest onder anderen een marmeren plaat van ongeveer 100 kilo worden weggehaald.

Volgens de burgemeester van Figueras was het lichaam van Dalí in goede staat en goed geconserveerd. De gerechtelijke artsen waren ongeveer vijf uur bezig met het nemen van de monsters.

Snorretje

Secretaris Peñuelas openbaarde het meest saillante detail: het markante rechtopstaande snorretje van de kunstenaar was nog helemaal intact.

De rechter wil op 18 september uitspraak doen.