Binnenland

Besluit voortzetting missie Mali na zomer

21-07-2017 09:48

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet beslist kort na de zomervakantie over de Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali. Het ministerie van Defensie heeft dat vrijdag laten weten na berichtgeving door De Telegraaf. De krant meldt dat de Nederlandse bijdrage in afgeslankte vorm verdergaat.

Nederland neemt sinds 2014 deel aan de missie. Vorig jaar werd de bijdrage al verlengd, al werden de Nederlandse helikopters teruggehaald en werd ook het aantal militairen verminderd. Nederland draagt tot zeker eind dit jaar met 290 militairen bij aan de VN-missie Minusma.

Na de zomer valt ook het besluit over de bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan. Hierover heeft minister Jeanine Hennis van Defensie al gezegd dat die bij verlenging niet ,,groots wordt gewijzigd of uitgebreid".

Ongeveer honderd Nederlandse militairen nemen deel aan missie Resolute Support. Ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif onder leiding van de Duitsers. Ze trainen en adviseren hier sinds 2015 hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie.