Binnenland

Hof veroordeelt Schotte tot drie jaar cel

21-07-2017 20:13

WILLEMSTAD (ANP) – Oud-minister president Gerrit Schotte van Curaçao is vrijdagmiddag (lokale tijd) door het Hof in Willemstad veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Schotte is onder meer veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij mag ook vijf jaar niet meedoen aan verkiezingen.

Volgens het Hof heeft Schotte als minister-president diensten verricht aan een bevriende zakenman, heeft hij daarvoor betalingen ontvangen en heeft hij die betalingen witgewassen. Door zijn handelen heeft Schotte het in hem gestelde vertrouwen, in die tijd als eerste burger van het land, op grove wijze misbruikt, aldus het Hof. Schotte was minister-president van Curaçao tussen 2010 en 2012.

Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. In 2016 legde de rechtbank Schotte die straf al op omdat hij geld heeft aangenomen van Francesco Corallo, een Italiaanse zakenman die op Sint Maarten woont.

In beroep

Schotte ging toen in beroep bij het gerechtshof. ,,Alle zaken zijn uit hun context getrokken'', zei hij tijdens de behandeling van de zaak vorige maand. Het enige dat hij naar eigen zeggen heeft gedaan, is geld en donaties ophalen voor zijn partij, MFK. Volgens hem ,,verwachtte niemand daar ooit iets voor terug''.

Het OM had ook geëist dat Schotte direct zijn straf zou moeten uitzitten, maar dat heeft het Hof niet overgenomen. De levenspartner van Schotte, Cicely van der Dijs, is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.