Buitenland

‘VS gaan reizen naar Noord-Korea verbieden’

21-07-2017 10:40

SEOUL (ANP/RTR) – De Verenigde Staten zullen op korte termijn Amerikanen verbieden nog naar Noord-Korea te reizen. Dit zeiden twee touroperators vrijdag die reizen aanbieden naar het communistische land.

Koryo Tours zei dat het verbod op 27 juli zal worden aangekondigd en dertig dagen later in werking treedt. De organisatie zei niet hoelang het verbod zal duren. Een andere touroperator, Young Pioneer Tours, meldde in een Twitter-bericht dat het ook op de hoogte is gebracht van het besluit.

Young Pioneer was het agentschap dat de Amerikaanse student Otto Warmbier naar Noord-Korea bracht. Die werd daar gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid voor een incident in zijn hotel. Hij werd beschuldigd voor een poging tot diefstal van een propaganda-spandoek.

Comateuze toestand

Noord-Korea liet de in een coma geraakte Amerikaan in juni vrij. Hij stierf na terugkeer in de VS op 22-jarige leeftijd. De omstandigheden rondom zijn dood zijn nog steeds onduidelijk. Ook waarom hij in comateuze toestand raakte is niet bekend.

Noord-Korea verklaarde via de staatsmedia dat de dood van Warmbier een ,,mysterie'' was en ontkende beschuldigingen dat hij was overleden als gevolg van marteling in gevangenschap.