Buitenland

Venezolaanse vioolactivist gewond

23-07-2017 00:26

CARACAS (ANP/RTR) – De Venezolaanse violist Wuilly Arteaga is zaterdag tijdens ongeregeldheden in Caracas gewond geraakt aan zijn gezicht en naar een ziekenhuis gebracht. Door zijn instrument in de strijd te gooien groeide hij de voorbije maanden uit tot een van de bekendste gezichten van de oppositiebeweging tegen president Nicolás Maduro.

De coalitie Democratische Eenheid had opgeroepen tot een protestmars naar het Hooggerechtshof, waar de juridische vazallen van Maduro zetelen. De oproerpolitie blokkeerde de demonstranten met pantserwagens en schilden de doorgang. De confrontatie liep uit de hand. Gemaskerde jongeren gooiden met stenen en molotov-cocktails, overheidstroepen schoten vanaf motoren met traangas.

Er vielen verscheidene gewonden, onder wie Arteaga. De 23-jarige musicus werd beroemd in Venezuela door voor de linies het volkslied en andere populaire deuntjes te spelen. Zaterdag stond hij op de verkeerde plek aan het front. Zijn moreel bleek ongebroken. Met dikke lip en gaasjes op het gezicht tegen het bloeden maar met viool en strijkstok paraat, liet Arteaga al vanuit het hospitaal strijdvaardig van zich horen. ,,Morgen ben ik terug op straat.''

Voor volgende week heeft Democratische Eenheid opnieuw protesten aangekondigd. Met onder meer een tweedaagse staking op woensdag en donderdag en massale protestmarsen op maandag en vrijdag wordt de druk op Maduro hoog gehouden. De president wil eind juli een nieuwe 'grondwetgevende vergadering' vormen. De oppositie ziet in dit plan een truc om het parlement op te heffen en een dictatuur te vestigen.

Sinds eind maart zijn de spanningen in Venezuela hoog opgelopen toen het Hooggerechtshof besloot de taken van het parlement over te nemen. Een besluit dat later weer werd teruggedraaid. Ongeveer honderd mensen kwamen daarna tijdens protesten om het leven, van wie vijf afgelopen donderdag.