Buitenland

Rome heeft voorlopig water

28-07-2017 15:54

ROME (ANP/RTR) – Het waterleidingbedrijf dat Rome voorziet, ACEA, heeft vrijdag laten weten voorlopig toch geen rantsoenering in te voeren. ACEA is daar niet meer toe gedwongen, omdat het weer water uit een meer bij Rome mag tappen.

De regio Lazio had ACAE verboden nog meer water uit het Meer van Bracciano te halen. Maar de burgemeester van Rome, Virginia Raggi, riep vrijdag de regering om hulp. Ze vindt dat water niet gerantsoeneerd mag worden in de hoofdstad. ,,Het is onaanvaardbaar dat Rome het zonder water moet stellen'', zei Raggi volgens persbureau ANSA.

Rantsoenering van water zou heel erg schadelijk zijn voor de Romeinen, voor de economie van de stad en voor het aanzien van Italië. Raggi maakte zich bovendien zorgen over de watervoorziening voor ziekenhuizen en voor de brandweer. Na haar noodkreten stond de regio Lazio het waterbedrijf weer toe water uit het meer ten noordwesten van Rome te putten.

Droogte en hitte

Grote delen van Italië lijden onder droogte en hitte. Waterleidingsbedrijf ACEA had gewaarschuwd dat het rantsoenering moest invoeren, omdat de regio Lazio ACEA niet meer toestond water uit het Meer van Bracciano te putten. Dat meer droogt op als gevolg van het droogste voorjaar in zestig jaar tijd. Het heeft dit voorjaar minstens de helft minder geregend dan normaal.

ACEA was van plan het water 8 uur per dag af te sluiten. De afsluitingen rouleren over buurten en zijn dan niet overal tegelijk in Rome. In het Vaticaan zijn deze week fonteinen uitgezet en de gemeente Rome heeft al 2500 fonteintjes voor drinkwater afgesloten.

De waterschaarste is niet alleen een gevolg van de droogte. Volgens waarnemers verkeren buizen voor de waterleidingen vaak in abominabele staat door ouderdom of gebrek aan onderhoud. Hierdoor gaat vooral in het midden en zuiden van Italië erg veel water verloren.