Weten & Tech

Meer cyberaanvallen, fikse bijrol Nederland

16-08-2017 18:28

HELSINKI – Het aantal cyberaanvallen is de eerste helft van dit jaar fors toegenomen. Cyberbeveiligingsbedrijf F-secure meldt in een rapport dat er wereldwijd in de eerste zes maanden van 2017 223 procent meer verkeer door cyberaanvallen was vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. En Nederland speelt hierin een flinke bijrol.

In 7 procent van de gevallen bevonden de IP-adressen van de aanvallers zich in Nederland. De meeste van deze cyberaanvallen richtten zich op de Verenigde Staten. Tegelijkertijd was ook 7 procent van de aanvallen gericht op Nederland, waarbij het merendeel uit Rusland kwam.

Wereldwijd komen ook de meeste aanvallen, 44 procent, uit Rusland. De Verenigde Staten volgen met 15 procent. Nederland is derde op deze lijst. De beoogde slachtoffers bevinden zich in 42 procent van de gevallen in de Verenigde Staten, gevolgd door zowel Duitsland als Nederland met 7 procent.

Populair

De aanvallers hoeven overigens zelf niet in het land te zijn van waaruit de aanval plaatsvond. Aanvallen vinden vaak plaats via meerdere proxyservers om de autoriteiten te ontwijken. En dat is ook een van de redenen dat Nederland zo hoog scoort, geeft F-secure aan. De regio is volgens het cyberbeveiligingsbedrijf een populaire locatie voor zogenoemde bulletproof hostingdiensten, die hun klanten veel meer toestaan dan gewone hostingdiensten.

F-secure verzamelde de cijfers overigens via de inzet van zogenoemde honeypots. Deze honeypots zijn servers die dienen als lokaas door aanvallers voor te spiegelen dat daar waardevolle data zijn te halen.