Weten & Tech

Tor weert Daily Stormer niet van dark web

18-08-2017 14:12

WASHINGTON – Neonazisite Daily Stormer heeft een nieuw onderkomen. De site is uitgeweken naar het dark web en is ondergronds alleen te lezen via het Tor-netwerk.

The Tor Project, de organisatie achter het netwerk laat op zijn blog weten ''te walgen van en boos en geschokt te zijn over alles waar deze racisten voor staan en wat ze doen''. Volgens de organisatie ''voelen ze zich machtig door haat te spuien, te zaniken, te pesten en geweld tegen anderen te stimuleren.'' Maar het zou niet goed zijn als iemand controleert wie gebruik mag maken van Tor en wie niet, voegt het projectteam er aan toe. ''Tor is ontworpen om mensenrechten en privacy te beschermen door te voorkomen dat iemand dingen kan censureren, ook wij.''

The Daily Stormer was betrokken bij de gewelddadige protesten in Charlottesville. Daarbij kwam een tegendemonstrant om het leven. Dat slachtoffer werd op de site beledigd en belachelijk gemaakt. Daarna hebben techbedrijven onder meer de domeinregistratie, de cyberbescherming en andere dienstverlening aan de site ingetrokken.