Binnenland

Karkas vinvis Texel maandag weggehaald

20-08-2017 11:43

TEXEL (ANP) – Het karkas van de vinvis dat is aangespoeld op het strand van Texel wordt daar maandag weggehaald. Rijkswaterstaat kondigde zondagmiddag aan dat het opruimen van het 18 meter lange dier wel een dag kan gaan duren.

Op het Texelse strand spoelde zondag het karkas van een dode vinvis aan. Het gaat om een gewone vinvis, een vrouwtje van tussen de 18 en 20 meter. De mannetjes kunnen tot wel 21 meter lang worden. Volgens natuurcentrum Ecomare op Texel is het dier al langere tijd dood en in verre staat van ontbinding. ,,Het kadaver is van verre te ruiken'', aldus Ecomare-directeur Pauline Folkerts op de website.

Het gebied rondom de dode vinvis is afgezet, maar vanachter de afrastering is de walvis wel te zien. Medewerkers van Ecomare zijn zondag aanwezig om meer te vertellen over deze walvissoort. Gewone vinvissen worden maar zelden levend waargenomen in de ondiepe zuidelijke Noordzee. Nu en dan spoelt er eentje aan op de Nederlandse en Belgische stranden. Ecomare zag de laatste jaren vooral dode exemplaren die bijvoorbeeld in de Golf van Biskaje werden geraakt door een schip en zo op de scheepsboeg in een haven terechtkwamen.

Gewone vinvissen zijn de op één na grootste dieren ter wereld. Alleen blauwe vinvissen worden nog groter.