Buitenland

Tien vermisten door aanvaring marineschip VS

21-08-2017 04:14

WASHINGTON (ANP) – Door de aanvaring tussen de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain en een Liberiaanse tanker zijn vijf gewonden gevallen en worden tien marinemensen vermist.

Op de plaats van de scheepsbotsing in de Straat van Malakka ten oosten van Singapore is een grote reddingsoperatie gaande, aldus de commandant van de Amerikaanse Zevende Vloot maandagmorgen. Diverse schepen en reddingshelikopters verlenen assistentie.

De torpedobootjager vaart op eigen kracht naar de haven van Singapore, aldus de Amerikaanse marine.

De met geleide raketten uitgeruste torpedobootjager zou aan de achterzijde zijn geraakt door de 183 meter lange tanker Alnic MC en daardoor schade hebben opgelopen. Het marineschip was op weg naar Singapore.

De USS John McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beide admiraals in de Amerikaanse marine. De voormalige presidentskandidaat namens de Republikeinen (2008) zond zondagavond (lokale tijd) via Twitter mede namens zijn echtgenote een boodschap uit: ,,Cindy en ik bidden voor de marinemensen aan boord van de USS John S. McCain – we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie.''

Twee maanden geleden kwam de USS Fitzgerald voor de kust van Japan ook al in aanvaring met een Filipijns containerschip. Zeven opvarenden van die torpedobootjager kwamen daardoor om het leven. Het schip was aan stuurboordzijde zo zwaar beschadigd dat het bijna zonk. Drie betrokkenen zijn daarvoor disciplinair gestraft.