Weten & Tech

Autonome pendeldienst voor Apple-personeel

23-08-2017 10:36

PALO ALTO – Apple gaat autonoom rijden testen met een zelfrijdende pendeldienst die werknemers in Silicon Valley van het ene Apple-gebouw naar het andere vervoert. De shuttle is waarschijnlijk een commercieel voertuig van de hand van een automaker, meldt The New York Times.

De pendeldienst met de projectnaam PAIL, een afkorting van Palo Alto to Infinite Loop, is op dit moment nog niet operationeel. Met de shuttledienst volgt Apple het voorbeeld van Waymo, Uber en verschillende automakers die autonome auto’s op de straat op verschillende plekken op de wereld hebben getest.

Apple had eerder nog de ambitie om zelf autonome auto’s te maken. Dit project, met de naam Titan, ging in 2014 van start. Medewerkers, zowel Apple-veteranen als experts op het gebied van het maken van auto’s die het bedrijf had aangetrokken, keken naar veel verschillende details. Zo werd onderzoek gedaan naar gemotoriseerde deuren die geluidloos zouden openen en sluiten, manieren om het interieur van de auto opnieuw in te richten zonder stuur of pedalen en naar het gebruik van andere wielen, zo rond als een aardbol.

Visie

Titan stuitte volgens vijf anonieme bronnen die de krant sprak echter op problemen, mede door het ontbreken van een duidelijke visie over wat Apple met het voertuig wilde. Zo was er onenigheid over de vraag of er een echt volledig autonome auto moest komen, of een semiautonome, waarbij een bestuurder toch ook zelf de controle over kan nemen.

Uiteindelijk werd besloten het plan voor een zelfrijdende auto op de plank te leggen en ging Apple zich richten op autonome systemen, iets wat in juni bekend werd. Dat betekent dat Apple werkt aan de onderliggende technologie waardoor een autonome auto zichzelf kan rijden.