Weten & Tech

Walmart en Google gaan samenwerken

23-08-2017 13:58

MOUNTAIN VIEW – Walmart en Google slaan de handen ineen en maken het mogelijk om via spraakberichten bestellingen te plaatsen bij de Amerikaanse supermarktketen. Dat hebben de twee woensdag bekendgemaakt. De samenwerking wordt gezien als een poging om concurrent Amazon het hoofd te bieden.

De nieuwe service wordt vanaf eind september aangeboden. De bestellingen kunnen worden geplaatst via de Google Assistent op Google Home, maar ook via de Google Express website of app, het onlinewinkelcentrum van de techgigant. Ook kunnen klanten hun Walmart-account koppelen aan Google Express en zo gepersonaliseerde winkelresultaten ontvangen gebaseerd op eerdere aankopen.

Google lanceerde Google Express en winkelen via Google Assistent al eerder en was al een soortgelijke samenwerking aangegaan met Costco en Target. Walmart is echter een grotere speler dan die twee. Nu Walmart is binnengehaald, kunnen klanten hun bestellingen via Google Express gratis laten bezorgen, mits de totaalprijs van wat ze hebben besteld boven de minimumlimiet van de winkels ligt. Een betaald lidmaatschap is niet langer nodig.

Uitdaging

Het is de eerste keer dat Walmart zijn producten online beschikbaar stelt in de Verenigde Staten buiten zijn eigen website. Volgens The New York Times blijkt uit de samenwerking dat de twee partijen vrezen voor concurrent Amazon.com, dat het via het apparaat Echo al mogelijk maakt om met spraakberichten bestellingen te plaatsen. De dominante positie van Amazon op het gebied van online winkelen vormt een uitdaging voor ketens als Walmart. Ondertussen beginnen steeds meer mensen hun zoektocht naar mogelijke nieuwe aankopen bij Amazon en niet bij Google.

Dat Walmart en Google gaan samenwerken, hoeft niet per se te betekenen dat dit het tij zal keren. Voor de meeste consumenten blijft Amazon volgens de krant de eerste keuze als het gaat om online winkelen. De grootte van het aanbod van Amazon is niet te vergelijken met die van welke andere detailhandelaar dan ook. Ook kent Amazon veel thuisbezorgopties.