Weten & Tech

Washington hoeft info protestsite niet meer

23-08-2017 19:10

WASHINGTON – De Amerikaanse regering hoeft niet meer te weten wie een belangrijke anti-Trumpsite hebben bezocht. Volgens nieuwssite The Hill is het ministerie van Justitie niet meer geïnteresseerd in de 1,3 miljoen IP-adressen van bezoekers van disruptj20.org. Host DreamHost noemt het een ''enorme overwinning voor privacy'', maar zegt nog steeds bezwaren te hebben.

De naam van DisruptJ20.org de site verwijst naar 20 januari, de dag dat Donald Trump de eed aflegde en officieel president van de Verenigde Staten werd. Rond die dag waren er enkele grote protesten. zoals die van disruptj20.org. Op sommige plekken braken rellen uit, waarvoor meer dan tweehonderd mensen zijn aangeklaagd.

Justitie heeft het verzoek aan DreamHost aangepast en wil nu alleen informatie die kan bewijzen dat sommige ongeregeldheden gepland waren. Elke Amerikaan heeft het grondwettelijke recht om vreedzaam te demonstreren en om politieke opinies te lezen, aldus justitie, maar ''de grondwet biedt geen bescherming voor gewelddadig gedrag''.