Buitenland

Orkaan Maria op weg naar St. Croix

19-09-2017 12:56

MIAMI (ANP/RTR) – Orkaan Maria is op weg naar St. Croix, onderdeel van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Na op Dominica een ravage te hebben aangericht en tijdelijk te zijn afgezwakt, zijn boven zee weer windsnelheden tot 260 kilometer per uur gemeten. Die horen bij de zwaarste categorie 5.

Het centrum van Maria ligt nu 325 kilometer ten zuidoosten van St. Croix. Dat heeft het National Hurricane Center in Miami dinsdag bekendgemaakt. Maria koerst daarna af op het eiland Vieques en Puerto Rico. Hoofdstad San Juan ligt volgens de voorspelling precies op de route. De Puerto Ricanen ontsnapten twee weken geleden aan de verwoestende kracht van Irma, maar door de storm, hevige regen en hoge golven, werd toch voor naar schatting een miljard dollar schade aangericht.

In tegenstelling tot Dominica is het zuidelijker gelegen Franse Antilleneiland Martinique er genadig van afgekomen. Hoe de situatie is op Guadeloupe, ten noorden van Dominica, is vooralsnog onduidelijk. Volgens de dienst bescherming bevolking in Parijs is de stroom uitgevallen. Communicatie is amper mogelijk.