Binnenland

Ai Weiwei topper op Amsterdam Light Festival

20-09-2017 17:38

AMSTERDAM (ANP) – De komende editie van Amsterdam Light Festival kan bogen op deelname van de wereldberoemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Van zijn hand is het kunstwerk 'thinline', een 7 kilometer lange lichtlijn langs de vaarroute door Amsterdam die bij het lichtfestival hoort.

Volgens de organisatie stelt Ai Weiwei met de lichtlijn grenzen ter discussie: wie bepaalt grenzen, wie beheerst ze, wie mag de grens oversteken en wie wordt geweigerd. Hij heeft zich laten inspireren door de 'eroev', een grens die orthodoxe joden zichzelf stellen met behulp van een dunne lijn in de stad, waarbinnen zij tijdens de sjabbat objecten buiten hun huis mogen vervoeren.

De zesde editie van Amsterdam Light Festival wordt gehouden van 30 november tot en met 21 januari 2018. Vijfendertig kunstwerken en installaties van kunstenaars, designers en architecten uit binnen- en buitenland verlichten het centrum van Amsterdam op en rond de grachten. Vrijwel alle kunstwerken worden speciaal voor het festival gemaakt.

Naast de vaarroute is er voor het eerst geen wandelroute meer uitgezet. Wel worden van 14 december tot en met 7 januari lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, op loopafstand van station Amsterdam Centraal.