Binnenland

‘Orkaan Maria niet meer dan een regenbui’

20-09-2017 03:34

WILLEMSTAD (ANP) – Orkaan Maria is voorbij Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten getrokken, op het eerste gezicht zonder veel schade aan te richten. ,,We hebben wel wat rukwinden gehad en ook regen. Maar vergeleken met Irma was dit een regenbui", zei hoofdredacteur Gordon Snow van The Daily Herald, de grootste krant van Sint-Maarten tegen de Curaçaose radio.

Sint-Eustatius en Saba kregen zoals verwacht veel wind en hoosbuien te verduren, maar het ziet ernaar uit dat de schade ook daar beperkt is gebleven. Maria raakte de eilanden niet vol, maar scheerde erlangs. Dave Levenstone uit The Bottom op Saba zegt dat het eiland urenlang werd geteisterd door harde windstoten en veel regen, maar dat rond 19.00 uur (01.00 uur 's nachts Nederlandse tijd) het ergste achter de rug leek.

De gezondheidsdienst op Saba meldde dat bij de hulpdiensten geen berichten zijn binnengekomen over gewonden als gevolg van de storm. Bewoners hadden zich onder meer voorbereid door zandzakken voor de deur te leggen. Ook zijn Nederlandse mariniers ter plaatse om te helpen.

Volgens andere eilandbewoners ontstonden rond de haven van Sint-Maarten wel flinke golven. Over eventuele schade is nog niets bekend. Een gevoel van opluchting overheerste na het voorbijtrekken van Maria.