Buitenland

‘Spanje heft autonomie Catalonië op’

20-09-2017 15:35

BARCELONA (ANP) – De premier van de Spaanse regio Catalonië, Carles Puigdemont, heeft woensdag tijdens spoedoverleg geklaagd dat Spanje feitelijk de autonomie van de regio Catalonië heeft opgeheven. Hij zei dat de regering in Madrid totalitair optreedt en een schande voor de democratie is. Puigdemont riep de Catalanen op 1 oktober massaal te gaan stemmen bij het beoogde referendum over onafhankelijkheid.

Dat wordt volgens de Spaanse regering en de opperrechters in strijd met de grondwet voorbereid door de regering van Puigdemont in Barcelona. Catalonië wordt geregeerd door een coalitie van separatistische partijen. Bij een reeks invallen door de Guardia Civil zijn woensdag in gebouwen van de regioregering veertien ambtenaren opgepakt, onder wie de tweede man op het regionale ministerie van Economische Zaken, Josep Maria Jové.

Spaanse media melden dat de veertien een belangrijke rol spelen bij de organisatie van het volgens justitie illegale referendum. De invallen zijn gedaan in het kader van een strafrechtelijk onderzoek in opdracht van een onderzoeksrechter in Barcelona. Dat richt zich op ambtsmisdrijven, ongehoorzaamheid en verduistering gepleegd door bestuurders die toch een referendum voorbereiden met geld van de overheid.