Buitenland

VN-ambassadeur VS: we willen geen oorlog

20-09-2017 15:37

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Donald Trump is niet uit op oorlog met Noord-Korea. De Verenigde Staten hopen nog steeds op een diplomatieke oplossing voor het conflict, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tegen CBS.

Trump waarschuwde dinsdag bij de algemene vergadering van de VN dat hij genoodzaakt kan zijn militair op te treden tegen Pyongyang. ,,Als we worden gedwongen onszelf of onze bondgenoten te verdedigen, zullen we geen andere keus hebben dan Noord-Korea compleet te vernietigen'', stelde hij.

Haley benadrukte woensdag dat haar land het Noord-Koreaanse regime niet wil verdrijven. ,,We willen dat een einde komt aan de testen en de nucleaire productie'', stelde de topdiplomaat, die aangaf dat de internationale gemeenschap simpelweg niet weet hoe het ,,de aandacht moet trekken'' van dictator Kim Jong-un.

Dat plaatst ook Washington voor een dilemma in de omgang met Kim. ,,Je kan alleen doorgaan met hem uitleggen wat kan gebeuren als hij niet stopt'', aldus Haley. Ze zei ook dat ,,we een hoop militaire opties hebben'' en dat de vernietiging van Noord-Korea niet de eerste stap is op de escalatieladder.