Weten & Tech

Primeur: gamer overgenomen, gamer verhuurd

21-09-2017 15:40

ROTTERDAM – Twee primeurs op één dag in de eDivisie, de competitie voor FIFA18-gamers. FC Utrecht heeft de speler van Excelsior overgenomen, de eerste gametransfer, en Sparta huurt komend seizoen een gamer van Ajax, de eerste huurconstructie.

Danny Hazebroek (21) uit Culemborg gaat van Excelsior naar FC Utrecht. Hij komt niet alleen uit in de eDivisie, maar ook op nationale en internationale toernooien. Volgens FC Utrecht heeft Hazebroek vorig seizoen zo veel indruk gemaakt, dat de club hem wilde losweken bij de Kralingers. Het is niet bekend of Utrecht een transfersom voor hem betaalt.

Sparta huurt Lev Vinken (17) van Ajax. De Rotterdammers mogen niet zeggen hoeveel geld ze daarvoor betalen. Vinken zal voor de Kasteelclub de wedstrijden op de PlayStation spelen. De vaste Spartaan Frank van der Slot concentreert zich op de Xbox. De gamers zullen ook in actie komen bij sponsoractiviteiten, als gezicht van Sparta. De club doet geen uitspraken over het geld dat zijn gamers verdienen.

De eDivisie begon afgelopen seizoen. De clubs willen met de gamers een jonger publiek bereiken. Het eerste seizoen was te zien op Twitch, YouTube en Fox Sports.

Ajax pakte de eerste titel. De club won al zijn wedstrijden. Feyenoord werd tweede, Heracles derde. Excelsior werd zesde, Sparta tiende en FC Utrecht veertiende. Go Ahead Eagles eindigde onderaan, net als in de Eredivisie.

Het is nog niet duidelijk wanneer het nieuwe seizoen begint.

Er zijn plannen om de gamecompetitie uit te breiden, maar de Eredivisie kan daar nog niet veel over zeggen. Zo kan er nog geen gameklasse komen voor clubs uit de Jupiler League, zolang die niet is vertegenwoordigd in FIFA18. Daarom moeten degradanten Go Ahead en NEC in de eDivisie plaatsmaken voor promovendi VVV en NAC Breda.