Weten & Tech

Kremlin en Trump tegen Facebook

22-09-2017 14:51

MOSKOU – Rusland ontkent dat het advertenties op Facebook heeft geplaatst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. ''We weten niet hoe dat moet. We hebben het nooit gedaan en waren er nooit bij betrokken'', zei een woordvoerder van het Kremlin vrijdag.

Facebook heeft duizenden advertenties uit de campagnetijd overgedragen aan Robert Mueller, de speciaal aanklager die Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. ''Ik wil niet dat iemand onze middelen gebruikt om democratie te ondermijnen. Daar staan we niet voor. De zuiverheid van verkiezingen is de basis van democratie wereldwijd'', zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg donderdag in een videoboodschap. Hij kondigde ook maatregelen aan om misbruik terug te dringen.

President Donald Trump, die de verkiezingen vorig jaar won, heeft zich er ook over uitgelaten. ''De Rusland-hoax gaat door. Nu zijn het advertenties op Facebook'', schreef hij op Twitter. Trump klaagde ook over ''de volkomen bevooroordeelde en oneerlijke mediaberichten'', die in het voordeel van tegenstander Hillary Clinton zouden zijn geweest.