Weten & Tech

Londen trekt vergunning taxibedrijf Uber in

22-09-2017 12:19

LONDEN – Uber verliest eind deze maand zijn vergunning om diensten te mogen aanbieden in Londen. De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan.

Zo maakt Uber volgens Transport for London (TfL) gebruik van software die speciaal ontworpen is om toezichthouders buiten de deur te houden. Ook zou het bedrijf lang niet altijd melding maken van zware misdrijven, terwijl het daartoe wel verplicht is. Verder zijn er twijfels over de manier waarop sommige chauffeurs aan gezondheidsverklaringen zijn gekomen.

TfL stelt vast dat Uber gezien de ernst van de overtredingen niet langer in aanmerking kan komen voor een vervoersvergunning. Het bedrijf kondigde direct aan dat het tegen die beslissing in beroep gaat. Er rijden circa 40.000 chauffeurs voor Uber in Londen. Zo'n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de app.

Burgemeester Sidiq Khan laat weten het besluit van TfL volledig te steunen. ''Ik wil dat Londen een voortrekkersrol speelt op het gebied van innovatie en nieuwe technologie'', schrijft hij in een verklaring. ''Maar alle bedrijven moeten zich aan de regels houden en voldoen aan de hoge eisen die wij stellen, vooral waar het gaat om de veiligheid van klanten.''