Weten & Tech

Appbouwer klaagt Apple aan om animoji

20-10-2017 14:47

TOKIO – Een Amerikaans-Japanse appmaker heeft een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Het bedrijf claimt de rechten op de naam Animoji. Dat melden MacRumors en AppleInsider. Apple zet die bewegende emoji's in de nieuwe iPhone X, die volgende maand op de markt moet komen.

De Amerikaan Enrique Bonansea en zijn Japanse bedrijf emonster kk zeggen dat ze de naam Animoji in 2014 hebben geregistreerd. Datzelfde jaar kwam hun app Animoji in de App Store van Apple. Met de app kunnen mensen bewegende emoji's toevoegen aan berichten in iMessage en aan mails. Daarmee lijkt het veel op de Animoji's van Apple.

Bonansea claimt dat hij deze zomer is benaderd door een paar bedrijfjes, die de rechten op de naam Animoji wilden kopen. Als hij niet instemde, zouden ze een procedure beginnen waarmee hij de rechten zou verliezen, zegt hij.

Volgens Bonansea zat in werkelijkheid Apple achter de bedrijfjes. Een dag voor de presentatie van de iPhone X diende Apple een klacht in bij het Amerikaanse octrooibureau, dat merknamen registreert. Volgens Apple was de registratie van Bonansea en emonster kk niet geldig.