Binnenland

Rutte zwijgt over lobbytactiek EU-agentschap

20-10-2017 15:00

BRUSSEL (ANP) – Premier Mark Rutte heeft ,,geen garanties" dat Amsterdam het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) mag gaan huisvesten. ,,Ik ga ook niet zeggen of ik optimistisch over de kansen ben", zei hij na afloop van de EU-top in Brussel. Daar heeft hij ,,achter de schermen gelobbyd". Hij zei ook dat hij wisselgeld heeft. ,,Zeker."

Rutte suggereerde dat publiekelijk over de lobby praten onverstandig is. ,,Hoe minder je zegt hoe meer kans je maakt.'' Dat bleek volgens hem in 2015 bij de herbenoeming van Jeroen Dijsselbloem tot eurogroepvoorzitter.

Volgens de regering is het Nederlandse bod van grote kwaliteit. ,,Maar uiteindelijk beslissen de lidstaten. Ik weet niet of ze zich aan de afgesproken criteria zullen houden." Verscheidene Oost-Europese landen vinden dat zij aan de beurt zijn. ,,De beste moet winnen", vindt de premier.

Brexit

De verhuizing uit Londen van het EMA en de Europese Bankenautoriteit (EBA) naar een ander EU-land is nodig vanwege de brexit in 2019.

Nederland heeft voor het EMA concurrentie van achttien andere steden. In november wordt gestemd over de nieuwe locaties.