Buitenland

Argentijnen kiezen volksvertegenwoordigers

22-10-2017 04:34

BUENOS AIRES (ANP) – De Argentijnen kiezen zondag nieuwe volksvertegenwoordigers voor de kamer van afgevaardigden en de senaat. De Argentijnse Tweede Kamer telt 257 zetels, in de senaat zitten 72 mensen.

De grootste partij in de kamer van afgevaardigden is nu de centrum-rechtse Cambiemos, van president Mauricio Macri. De partij bezet momenteel 86 zetels. De oppositiepartij FPV-PJ, de peronisten van de vorige president Cristina de Kirchner, is met 72 afgevaardigden de tweede partij in het parlement.

In de Argentijnse senaat bezet de FPV-PJ de helft van de plaatsen: 36 zetels. Cambiemos is hier met zeventien zetels de tweede in grootte.

Argentiniƫ telt 44 miljoen inwoners en is qua oppervlakte het achtste land ter wereld. Aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw ging het land diep gebukt onder een enorme economische crisis. Inflatie, belastingverhogingen, werkloosheid en bezuinigingen voerden de boventoon. In 2003 stabiliseerde de economie eindelijk. Onder president Nestor Kirchner (2003-2007) klom het land uit het dal.