Binnenland

Meer munitie te heet, schietverbod mortier

23-10-2017 18:27

DEN HAAG (ANP) – Behalve mortiermunitie hebben mogelijk ook antitankwapens en rookgranaten van de Nederlandse militairen in Mali te lijden gehad onder te hoge temperaturen. Dat is geconstateerd tijdens inspecties.

De militairen zullen deze mogelijk onveilige voorraden niet meer gebruiken tot die zijn vervangen door nieuwe, gekeurde munitie. Bij het antitankwapen gaat het om de zogeheten LAW, een van de schouder afgevuurde antitankraket.

Ook is per 13 oktober een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren, die bij de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hier is er volgens Defensie geen probleem met de munitie maar met het wapen zelf, dat bestaat uit een buis waar de militairen de granaat in laten vallen.

Veiligheidsrisico

De prestaties van het wapen bleken volgens Defensie tijdens een gewone controle af te wijken van de standaard. De oorzaak is drukverlies en dit kan volgens Defensie uiteindelijk leiden tot een veiligheidsrisico.

De ongeveer 290 Nederlandse militairen in Mali zijn sinds zaterdag weer aan de slag voor VN-missie Minusma. De missies waren begin deze maand stilgelegd voor extra veiligheidscontroles na een vernietigend rapport over het dodelijke mortierongeluk met een ondeugdelijke 60 mm-granaat in Mali. Minister Jeanine Hennis stapte op naar aanleiding van het rapport.

Medische evacuatie

In Mali is behalve naar munitie, gekeken naar de medische evacuatie per helikopter. De vliegtijd van het afgelegen Kidal naar Gao bleek iets langer dan de toegestane twee uur, maar het grootste gevaar is dat voor de inzet van een VN-helikopter toestemming nodig is van het hoofdkwartier in Bamako. Dat kan tot meer tijdverlies leiden. Nederland heeft gevraagd de directe inzet te garanderen. Die toezegging is er nog niet.

Er zijn in de regio ook Duitse helikopters. Die staan in tegenstelling tot de inmiddels teruggetrokken Nederlandse heli's echter niet in Kidal als de Nederlanders daar missies uitvoeren of schietoefeningen doen.

De missie in Mali is de enige waarbij veiligheidsrisico's zijn geconstateerd. Bij enkele andere missies zijn alleen kleinere tekortkomingen geconstateerd in de opslag en registratie van munitie.