Binnenland

Politieambtenaar Den Haag verdacht van lekken

31-10-2017 14:42

Een 35-jarige opsporingsambtenaar van de politie-eenheid in Den Haag wordt verdacht van het lekken van informatie. De man is dinsdag aangehouden, liet het Openbaar Ministerie (OM) weten. De eenheid Den Haag beslaat de politie in Zuid-Holland-Zuid, met uitzondering van Rijnmond.

De verdachte zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben. Alleen contact met een advocaat is mogelijk. Officieel wordt hij verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim.

Omdat het onderzoek in volle gang is, geeft het OM nu niet meer informatie. Ook over zijn functie wil het niets kwijt. Mogelijk wordt de man later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Politiemol

De politie Den Haag heeft meer ervaring met lekkende politiemensen. Vorige week nog werd politiemol Amine A. veroordeeld tot vier jaar celstraf, omdat hij zijn ambtsgeheim had geschonden en lid was van een criminele organisatie. De voormalige hoofdagent verstrekte politieinformatie over hennepkwekerijen aan zijn criminele vrienden en liet zich omkopen.

Uit recent onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat de afgelopen vijf jaar in Nederland tachtig zaken werden ontdekt waarin politiemensen en andere ordehandhavers corrupt bleken. In de helft van de gevallen ging het om politiemensen. Veelal schonden ze hun ambtsgeheim en onderhielden ze ongewenste contacten met criminelen.