Binnenland

Adviesraad: deel NAVO-gebied slecht beschermd

10-11-2017 09:01

DEN HAAG (ANP) – Een deel van het gebied van het NAVO-bondgenootschap is slecht beschermd. Het gaat onder meer om de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Rusland kan misbruik maken van deze situatie.

Daarvoor waarschuwt een instantie die onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie adviseert, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Volgens de AIV is het westers bondgenootschap onvoldoende toegerust voor zijn kerntaak: het voorkomen van agressie tegen de leden door geloofwaardige afschrikking en gemeenschappelijke verdediging.

De AIV vindt ook de voorbereiding van de NAVO-landen op de mogelijkheid van cyberaanvallen (via internet) ontoereikend. De NAVO zou verder nog geen passend antwoord hebben op de problemen en spanningen in het noorden van Afrika en het Midden-Oosten. De AIV wijst verder op interne verdeeldheid op een toenemend aantal terreinen, zoals met NAVO-lid Turkije.

Investering

,,Het is twijfelachtig geworden of de NAVO slagvaardig en eensgezind zal optreden als het erop aan komt. Onduidelijkheid over het politieke leiderschap van de Verenigde Staten onder president Trump gaat gepaard met zorgen over de eenheid van het bondgenootschap als waardengemeenschap'', aldus de AIV.

Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat het rapport bestuderen. Volgens haar werkt het bondgenootschap goed, maar is iedereen bij de NAVO ervan doordrongen dat er wel degelijk moet worden geïnvesteerd in defensie. ,,En dat zullen we ook gaan doen.''