Binnenland

Omtzigt betreurt ‘onzorgvuldig handelen’

11-11-2017 12:00

DEN HAAG (ANP) – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betreurt het dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door een nepgetuige aan het woord te laten over de MH17-ramp. Dat zegt hij op Twitter. ,,In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.''

Uit een bericht in NRC Handelsblad van zaterdag blijkt dat Omtzigt een Oekraïense man twijfel heeft laten zaaien over de vliegramp in een zaal vol nabestaanden. De krant schrijft dat op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer waarover ze beschikt. De Oekraïner sprak tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïner tijdens de ramp elders.

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar de getuige verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Tegen NRC heeft Omtzigt gezegd dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook zegt hij tijdens een voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

Het CDA wil vooralsnog niet reageren op de kwestie.