Buitenland

Topvrouw Barcelona haalt uit naar Puigdemont

11-11-2017 18:27

BARCELONA (ANP) – De burgemeester van Barcelona, Ada Colau heeft zaterdag felle kritiek geuit op de afgezette separatistische premier Carles Puigdemont. Ze zei dat Puigdemont in plaats van verkiezingen te houden een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring liet uitvaardigen om vervolgens de benen te nemen, meldden Spaanse media.

Colau sprak zaterdag in een voorstad van Barcelona op een partijvergadering van haar linkse Catalunya en Comú. Ze klaagde dat de regering van Puigdemont de bevolking heeft bedrogen door spanningen op te voeren en door Catalonië enorme economische schade te berokkenen. De onverantwoordelijke regering-Puigdemont heeft Catalonië in een ramp gestort, aldus Colau.

Ze had ook kritiek op de Spaanse regering die het bestuur van de regio eind vorige maand heeft overgenomen. Ex-premier Puigdemont van Catalonië vluchtte naar Brussel. Colau eiste de vrijlating van de volgens haar politieke gevangenen die Madrid bij het ingrijpen in de noordwestelijke regio heeft vastgezet. Zaterdag waren er opnieuw grote betogingen voor de vrijlating van separatistische kopstukken en ex-bewindslieden.