Weten & Tech

Een goede historicus is een tweetrapsraket

10-01-2012 16:00

Vorige week gaf historicus Jouke Turpijn een hoopgevende boodschap af op deze site: jonge historici moeten de strijd aangaan tegen de Bekende Historicus. Het wordt hoog tijd dat al die platgetreden ‘grootheden’ zoals Geert Mak en Maarten van Rossem eens plaats maken voor een nieuwe garde.  Maar Turpijn vergat een belangrijk punt: namelijk dat ook de Onbekende Historicus nodig uit zijn ivoren toren moet komen. Jonge, aanstormende historici moeten leren om tweetrapsraketten te zijn.

Tweetrapsraketten
Jonge historici moeten in eerste instantie het nobele metier leren van de ‘geschiedenisboer’: zij moeten degelijk en betrouwbaar onderzoek doen in primaire en secundaire bronnen. Vervolgens moet hun ruwe oogst aan feiten en citaten wel verwerkt worden tot een aantrekkelijk product, voordat de geschiedenisconsument het wil kopen. En dat is nu juist de boot die veel van onze leermeesters gemist hebben: een geschiedenisboek kan best een breed publiek aanspreken, maar dan moet het wel een goed verhaal zijn.

Dat schoonschrijvers met amateuristische onderzoeksvaardigheden nu de boekhandels domineren en de geschiedenis uit handen hebben genomen van de professionals, is vooral te wijten aan de beroerde pen van de laatsten. Weinigen weten te ontkomen aan het academisch milieu van taaie proefschriften van 1.500 pagina’s en achtmaal zoveel voetnoten, stugge artikelen in vakbladen en ellenlange discussies over theorieën omtrent interpretaties van definities van concepten van details.

Geschiedenis leeft
Geschiedenis leeft in de samenleving. Historici die dit publiek negeren doen hun vakgebied tekort. Het idee dat gedegen wetenschap en een aansprekende stijl niet samen zouden gaan is niet meer van deze tijd.

Dat is de bestaansgrond van Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JHSG), dat de tweetrap – gedegen onderzoek én een mooi verhaal – beloont door aantrekkelijke papers en scripties gratis online uit te geven. Zo’n voetstuk stimuleert de jonge historicus om naast allerlei saaie onderzoeksvaardigheden ook zijn schrijftalent te ontdekken en te waarderen. Andere initiatieven zijn meer dan welkom, als we maar deze cultuurverschuiving bewerkstelligen: dat binnen enkele jaren de nationale geschiedschrijving zowel gelikt als geïnformeerd is en weer met recht een autoriteit kan zijn.

Geerten Waling is promovendus en mede-oprichter van JongeHistorici.nl.