Weten & Tech

Achter de PVV (46): Tijd voor andere politieke thema’s

22-06-2012 09:59

“Hij heeft gelijk in die zin dat ons land aan het verloederen is in alle opzichten. Ik ga nou even nog niet naar de allochtonen toe, maar ik ga nou eens naar onze eigen bevolking kijken. Als ik dan zie op internet, ik kijk heel vaak op internet, en ik zie Koninginnedag… dat er driehonderd ton huisvuil of straatvuil geproduceerd wordt voor een feest van onze koningin, en dat daar de gemeenteambtenaren, dat die daar dag en nacht moeten werken om onze troep op te ruimen. Dan zeg ik: ‘jongens waar zijn we mee bezig?’ Dan lees je de dag daarna dat er, ik weet de steden niet meer, er zijn diverse steden geweest, twee of drie, dat er honderd personen zijn opgepakt in verband met rellen, in verband met dronkenschap, in verband met… geef het beestje maar een naam. Ik zeg: ‘waar zijn we dan mee bezig?’ Kan er nou niet eens iemand komen die zegt op een gegeven ogenblik: ‘dat moet nou eens stoppen.’ (Interview 83)

PVV-aanhangers beweren regelmatig dat de politiek zich met de verkeerde thema’s bezighoudt. De politiek is bezig met kunst, cultuur, subsidies, duurzaamheid en allerlei ingewikkelde wetten. De politiek mist volgens PVV-aanhangers vaak oog voor de problemen waar ze elke dag tegenaan lopen. Overlast in de buurt, hangjongeren in het winkelcentrum, verloedering van de wijk, te dure kinderopvang en slechte zorg voor ouderen.

Unieke PVV-aanhang?
De vraag is of PVV-aanhangers echt zo uniek zijn. Burgers maken zich vaker zorgen over de problemen die PVV-aanhangers in interviews met hen noemen. Hangjongeren zijn een prominent voorbeeld waar veel burgers zich ongetwijfeld zorgen over maken, en waarin PVV-aanhangers niet alleen staan. Zou het voor kinderopvang, zorg en verloedering echt anders zijn? Het enige verschil wat er hooguit is, is dat PVV-aanhangers in tegenstelling tot andere burgers de hoop hebben opgegeven dat andere politieke partijen naar hen gaan luisteren.

De oplossing voor het feit dat de agenda van politici vaak afwijkt van die van burgers kan eenvoudig opgelost worden. Politici zouden tijd kunnen besparen door minder Kamervragen te stellen en minder gehaast alle mediaberichten om te zetten in spoeddebatten. In die tijd zouden ze incognito een willekeurige wijk in Nederland kunnen bezoeken en aan burgers kunnen vragen wat hen bezighoudt. Geen verontwaardiging over een website tegen Polen, maar oog voor het feit dat er burgers zijn die last hebben van Oost-Europese immigratie. Als je als politicus weet wat er op straat leeft, hebben veel PVV-aanhangers Wilders niet nodig.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie. Hij legt de laatste hand aan een boek over de achterban van de PVV. In zijn laatste blogs over de PVV zoekt hij naar oplossingen voor politieke onvrede.