Moszkowicz advocaat af

30-10-2012 09:24

De Raad van Discipline heeft dinsdag Bram Moszkowicz van het tableau geschrapt. Dat betekent dat Neerlands bekendste strafpleiter zijn vak niet meer mag uitoefenen. Dat meldt Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman. Moszkowicz kan nog in beroep tegen de uitspraak. Hem wordt onder meer verweten dat hij stelselmatig grote bedragen cash geld van cliënten heeft aangenomen zonder dit te melden bij de deken van de Orde van Advocaten.

De deken, Germ Kemper, heeft de zaak bij de raad aangebracht. Hij noemde Moszkowicz vorige maand tijdens de behandeling van de zaak, ongeschikt voor zijn vak. Toch vroeg Kemper niet de hoogste sanctie (schrapping van het tableau) op te leggen. Een schorsing van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, volstaat, wat Kemper betreft. Daar denkt de Raad van Discipline dus anders over.

Moszkowicz bleef – op 18 september – weg van de zitting van de raad. Hij vindt dat Kemper “karaktermoord’’ heeft gepleegd. Ook individuele cliënten hebben bij de raad over Moszkowicz geklaagd.

Wilders

Eerder deze maand stonden Kemper en Moszkowicz voor de raad tegenover elkaar in een tweede kwestie: de belediging, door Moszkowicz, van de rechter die het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders leidde. De uitspraak in die zaak volgt later.

Moszkowicz was ook nog verwikkeld in een fiscale zaak. De Belastingdienst had hem voor bijna 4 ton aan boetes opgelegd wegens belastingontduiking. Moszkowicz zei maandag dat hij een schikking met de fiscus heeft getroffen.

Nieuw boek: Onkruid
Dinsdagochtend werd tegelijkertijd een nieuw boek van Moszkowicz aangekondigd genaamd Onkruid. We citeren de uitgever: “Waarin hij korte metten maakt met heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien, over het paard getilde grootheden van klein formaat, maar ook zichzelf niet spaart.”

Moszkowicz: “In mijn eerste boek schreef ik al over onkruid: nooit eerder vond ik het nodig de halve waarheden en leugens die men in de media over mij debiteerde op andere wijze dan met het woord tegen te gaan. Niettegenstaande het feit dat ik als jonge advocaat al merkte dat dat gelijk stond aan onkruid wieden: je trekt wat uit en schraapt wat weg, een paar dagen later kun je weer opnieuw beginnen.”